Uppdateringar i screeningappen
Välkommen tillbaka till Lexplore! Vi har uppdaterat screeningappen med lite nyheter som du kan läsa om nedan. Om du inte har tid att läsa om ändringarna nu så kan du hitta tillbaka till denna sida genom att klicka på Produktuppdateringar längst ner i vänstra hörnet här i appen när det passar dig.
Vänligen notera: Den här sidan visar endast uppdateringar av Lexplores screeningapp. Om du vill se alla uppdateringar i Lexplore, gå till: www.lexplore.com/sv-se/product-updates
September 2024
Den 1a och 3e september uppdaterades screeningappen med nödvändiga buggfixar efterföljande augusti-släppet. Buggarna har inte påverkat några screeningresultat.
Augusti 2024
Denna gång uppdaterar vi lite olika delar av appen. Vi hoppas att ni kommer gilla ändringarna:
- Större textstorlek vid screeningen
- Möjlighet att screena en elev på en annan nivå än elevens årskurs
- Frågan efter text 1 i screeningen ang. om eleven läste självständigt har förtydligats
- Mindre förbättringar i screeningappen:
- Organisation, skola eller klass är nu förvalda om man bara tillhör en - färre klick!
- När muspekaren är på elevskärmen så informeras detta på screenarens skärm
- Om din dators mikrofonnivå är under 90 % (Lexplores undre gräns) höjs den automatiskt när appen startar
- När du inte kan screena för att knappen "Testa denna elev" är utgråad ser du nu anledningen och kan åtgärda det
- Ny design för läsförståelsefrågorna
1. Större textstorlek vid screeningen
Efter värdefull feedback från er har vi nu gjort textstorleken under screeningen större. Den skalas upp till max 1,4 gånger större än vad den tidigare. Numera, om du använder en liten skärm (till exempel 15") blir texten inte lika stor som på en stor skärm, så om du vill ha större text, se till att använda en något större skärm.
Exempel från en stor skärm (27"):
Före: | Efter: |
![]() |
![]() |
2. Möjlighet att screena en elev på en annan nivå än deras årskurs
Äntligen kan du screena dina elever på vilken textnivå som helst!
Detta kan vara användbart när en elev har svårt att klara texterna för sin egen årskurs och du vill se hur eleven skulle klara en lägre nivå, men kan också användas för att utmana starka läsare.
Några viktiga detaljer angående detta:
- Screeningar som genomförs på en annan nivå än elevens faktiska årskurs kommer inte att inkluderas i statistiken (till en början).
- Elevens resultat när de screenas på en annan nivå jämförs med den årskurs som nivån är på, inte elevens egen årskurs. Det är också därför resultaten inte inkluderas i statistiken.
- Vi rekommenderar alltid att först screena eleven på sin egen nivå innan man testar en annan nivå. På så sätt får eleven ett resultat som kan inkluderas i statistiken och ni får information om hur hen presterar jämfört med elever i sin årskurs.
- Om eleven inte kan screenas på sin egen nivå, markera eleven som "läser inte än" och screena sedan eleven på en lägre nivå.
- Det är även möjligt att screena elever på en högre nivå än deras årskurs. Återigen vill vi poängtera att ni bö srcreena eleven på sin egen nivå först så att eleven räknas med i statistiken.
För att screena en elev på en annan nivå, gå till screeningappen och välj "Testa eleven på en annan nivå":
I portalen ser symbolen ut så här om eleven genomfört en screening på en annan nivå: Du ser den runt ett resultat som bilden nedan visar. I exemplet går eleven i årskurs 4 och har screenats på nivån för årskurs 2. Notera att resultatet som eleven har fått, på percentil 81 (över medel), är jämfört med andra elever i årskurs 2.
Klasslistan
I klasslistan kan resultaten som genomförts på en annan nivå antingen visas eller döljas med en kryssruta. Om en elev har ett resultat från en annan nivå visas symbolen i infokolumnen och runt de resultat som är gjorda på en annan nivå (om man har valt att visa dessa). Infokolumnen, precis som alla andra kolumner, kan döljas om man önskar.
3. Frågan efter text 1 under screening ang. om eleven läste självständigt har förtydligats
När eleven läst text 1 fick screenare tidigare en fråga som var lång och oklar för många. Det var inte heller möjligt att skilja elever som kan läsa men inte läser helt självständigt från de elever som inte kan läsa alls. Därför valde vi ändra frågan lite:
Så här såg frågan ut tidigare (två klick behövdes, först för att välja ett alternativ och sedan fortsätta..):
Nu är frågan förtydligad till att bara fråga Läste eleven självständigt?
- Om du svarar Ja fortsätter testet direkt till text 2 (bara ett klick behövs! ✨)
- Om du svarar Nej får du en till fråga om eleven kan läsa alls. Resultatet kommer också att få en kommentar om att eleven inte läste självständigt.
Om du svarade Nej på fråga 1 är nästa fråga Kan eleven läsa överhuvudtaget?
- Om du svarar Ja får du en annan fråga om du vill fortsätta eller avsluta testet.
- Om du svarar Nej markeras eleven som "Läser inte än" och testet avslutas.
Om du svarade Ja på fråga 2 är nästa fråga Vill du fortsätta med testet?
- Om du svarar Ja fortsätter testet till text 2.
- Om du svarar Nej avslutas testet.
4. Mindre förbättringar i screeningappen
A. Din organisation, skola och klass är nu förvalda om du bara tillhör en
När du går in i screeningappen behövde du tidigare välja din organisation, skola och klass, även om du bara tillhörde en. Nu är detta förvalt åt dig. För oss är det viktigt att minimera alla onödiga klick för dig! ✨
B. När muspekaren är på elevskärmen informeras detta på screenarens skärm
Det har varit lätt att tappa bort muspekaren när den flyttats till elevskärmen. Ofta kan det vara svårt att ens veta att den har lämnat din skärm. Nu kommer du bli informerad om muspekaren är på elevskärmen istället för screenarens skärm.
C. Om din dators mikrofonnivå är under 90 % (vår nedre gräns) höjs den automatiskt när appen startar
Vissa datorer har som standard att ställa in inspelningsnivån för mikrofonen ganska låg. Lexplore kräver minst 90 % för att få en bra inspelningsvolym. Därför identifierar vi nu om mikrofonnivån är låg och höjer den automatiskt om din mikrofon har för låg volym. Du kan alltid stänga av eller sänka volymen efter att appen har startat som tidigare.
D. När knappen "Testa denna elev" är inaktiverad kan du nu se varför
Om någon av ikonerna i det övre högra hörnet av screeningappen är röda, är det inte möjligt att screena. Då är knappen "Testa denna elev" inaktiverad, men det kan ibland vara svårt att förstå anledningen. Nu, när du håller markören över den inaktiverade knappen, visas orsaken.
E. Ny design för läsförståelsefrågor
Vi vill få plats med fler frågor på skärmen samtidigt och göra det tydligare vilket alternativ som är valt. Därför har läsförståelsefrågorna i screeningappen fått en uppdaterad design.
Före: | Efter: |
![]()
|
![]()
|
Vi hoppas att dessa uppdateringar hjälper dig att utveckla dina elevers läsförmåga mer effektivt. Tack för ditt fortsatta stöd och värdefulla feedback. Vi är engagerade i att kontinuerligt förbättra vår tjänst för att bättre möta dina behov.
Vänliga hälsningar,
Agnes Smith Jonasson, Head of Product på Lexplore