Checklista inför screening

Det här behöver du kontrollera innan screeningsessionen:

Att all utrustning finns med:

• Dator med tillhörande laddare
  • Elevskärm med stativ och tillhörande kabel
  • Eyetracker
  • Förlängningssladd (om en sådan är nödvändig)
  • Mobiltelefon
  • Internetmöjlighet

Att du gått igenom dessa punkter:

• Testapplikationen är installerad och uppdaterad
  • Du kan logga in i testapplikationen
  • Eleverna du ska träffa finns att hitta i testapplikationen
  • Du kan kalibrera systemet och eyetrackern fungerar
  • Du kan logga in i Lexplores resultatportal
  • Att du vet vem du kan kontakta vid problem under testsessionen.
  • Information är skickad till lärare, andra pedagoger och vårdnadshavare
  • Visa gärna ”How it works” filmen från Youtube för eleverna.
  • Enskilt rum och schema för screeningen.

Uppdatering

Har du som användare inte möjlighet att uppdatera mjukvaran själv kommer det istället stå att systemadministratören ska kontaktas (IT-avdelningen). I dessa fall, där IT-avdelningen sköter installation och uppdateringar centralt, informerar även Lexplore ansvarig systemadministratör när en ny uppdatering finns tillgänglig.

Att montera upp utrustningen

Figur 26
  • Ställ i ordning bord och stolar i rummet så att det passar eleven, dig och utrustningen. Sitt så att du har eleven i 90 graders vinkel mot dig. Nr ni sitter så kan du ha ögonkontakt mellan dig och eleven och justera elevskärmen samtidigt som eleven inte ser det som visas på laptopen.
  • Om möjligt, se till att avståndet mellan den elevskärmen och kanten på bordet där eleven kommer att sitta är ca 65 cm. Genom att skjuta in stolen och låta eleven vila armarna på bordet blir det lättare för eleven att sitta stilla.
  • Använd inte snurrstolar eller stolar med hjul.
  • Sätt upp en skylt på dörren där det står Lästest pågår – snälla stör inte.
  • Montera elevskärmen med stativ.
  • Montera sladdar tillhörande elevskärmen.
  • Häng fast eye trackern i nederkant på elevskärmen där magneten sitter och koppla i sladden i datorn.
  • Öppna laptopen och koppla in eye trackern och elevskärmen i den. Om en AOC-skärm används, tänk på att att USB-sladden kan ha två USB kontakter i ena änden; använd huvudkontakten och inte den korta, smala sladden.
  • Starta datorn och se till att du är uppkopplad mot internet.
  • Om systemet inte hittar eyetrackern kan du starta om datorn för att lösa problemet. Se till att sladdarna till eyetrackern och elevskärmen fortfarande är anslutna när detta görs. Om problemet kvarstår startar du om Tobii Eye Tracking Service, se kapitlet om eye trackerinställningar.
  • Starta testapplikationen genom att klicka på Lexplore-ikonen på laptopens skrivbord.
  • Kontrollera att elevskärmen är vit och att det står ”Lexpore” i mitten. Kontrollera även att statusikonerna på datorn är gröna.
  • Klicka på login. Skriv in din mejladress och skriv sedan in ditt lösenord. Klicka på Logga in.
  • Välj aktuell organisation, skola samt klass.
  • Klicka på Visa positionering för elev och kontrollera att den mörkgrå cirkeln dyker upp när du sitter framför elevskärmen.

Presentation i klass/grupp

Här är ett exempel på hur du kan tilltala en klass/grupp elever:

” Hej! Jag heter … och kommer från …”

”Jag är här idag för jag vill läsa med er alla, en i taget.”

”När ni kommer till mig kommer jag att sitta framför en dator medan ni sitter framför en skärm med en ögonrörelsekamera nedtill som kommer att spela in vad ni tittar på när ni läser.”

”Först kommer ni att få säga vad bokstäver heter. Sedan får ni läsa en eller två korta berättelser i egen takt. Efteråt får ni svara på några frågor om det som texten handlade om.”

”Jag kommer att sitta i…”

“Är det någon som vill fråga något?”