Konfigurera ikonerna för ljud, skärm och eyetracker innan screening

Innan du påbörjar en Screening är det bra att se över inställningarna för ljud, extern skärm och eyetrackern. Om någon av dessa ikoner är röda i testappen är det en indikation på att något behöver justeras. Läs mer här.

Om någon av dessa ikoner är röda är det inte tekniskt möjligt att påbörja en screening. Detta brukar visa sig genom att knappen "Välj denna elev" är utgråad och kan ej klickas.  Ta då en titt i det över högra hörnet för att se om någon av ikonerna för ljud(mikrofon), extern skärm eller eyetracker är röd. Om så är fallet behöver justeringar göras.

🎙️Ljud/Mikrofon

Vi rekommenderar att använda datorns egna ljud. Se då till att ljudet är satt på 100%, se exempelbild nedan:

🖥️Extern Skärm

Det viktiga här är att den externa skärmen går på egen strömförsörjning. Strömkabeln behöver sitta i vägguttag. Detta för att den inte ska ta ström från laptopen (eyetrackern får ström från laptopen).

Steg 1. Kolla så att skärmen är påslagen.

Steg 2. Klicka sedan på ikonen för externa skärmen i testapplikationen och kolla så att Laptopen är vald som DISPLAY1 och primär enligt bilden nedan:

Om du ser, som bilden ovan, att samma enhet är vald både på Laptop och Elevskärm, behöver du ändra detta. Det gör du genom att klicka på pilen till höger i rutan för att hitta alternativet av den externa skärm som är kopplad med HDMI-kabel i laptopen.

Om du inte hittar den externa skärmen, se till så att du har utvidagt skärmarna: Utvidga Skärmar

Steg 3. Kalibrera bildskärm: Kalibrera Bildskärm

👁️Eyetracker

Om ikonen för eyetrackern är röd, så får du troligtvis upp meddelandet som visas på exempelbilden när du klickar på eyetracker-ikonen. Detta är en indikation på att något med strömförsörjningen till eyetrackern behöver ses över.

Steg 1. Se till så att både laptopen och den externa monitorn har respektive strömkabel satt i eluttag.

Steg 2. Pröva att koppla eyetrackern till annan USB-port på laptopen om ddet finns flera. Ibland kanske man använt en USB-ingång mer än den/de andra och den kan då bli sliten och genererar inte tillräckligt med ström från laptopen till eyetrackern.

Steg 3. Om ni har USB-hubar att tillgång på skolan så är en rekommendation att koppla eyetracker till en sådan ch sedan koppla USB-hube till laptopen

Steg 3. Har du rätt mjukvara installerad?

Lexplore tillhandahåller Tobii 4C och Tobii5L, och de har olika mjukvaror. Mjukvaran för Tobii 5L finns att ladda ner på Lexplore portal, och mjukvaran för Tobii 4C efterfrågas hos Lexplore Support (se kontakt längre ner). Här är full guide för Tobii och mjukvara: Tobii eyetracker modeller och mjukvara

Mer detaljerad checklista för eyetracker finns här: Checklista för att kolla eyetracker

-> Om du behöver fortsatt support är du varmt välkommen att kontakta: Lexplore Support

🛎️ Rösta gärna här nedanför om denna artikel hjälpte dig med din fråga i ämnet eller inte. Vi på Lexplore vill göra dessa guider så bra som möjligt för dig och uppskattar verkligen din feedback😊