Markera elever för Svenska som andraspråk

Elever kan markeras för Svenska som andraspråk. Detta kan göras individuellt, genom elevimport med Excel samt genom automatisk synkronisering.

För att markera elever för Svenska som andraspråk kan du göra det individuellt genom via varje elevs profil. Alternativt kan du importera en lista över elever och ange om de har Svenska som andraspråk, eller synkronisera elevdata från ett externt system.

Alla användare som kan redigera elevinformation kan ändra denna inställning. Denna inställning påverkar inte svårighetsnivån för bedömningstexterna. Den används endast för filtrering och information.

Markera elever individuellt

För att markera en elev för Svenska som andraspråk, utför följande steg:

1. Gå först till administrationsvyn.

2. Välj en klass och en elev.

3. Markera kryssrutan för Svenska som andraspråk (SvA).

4. Tryck på spara.

Skärmavbild 2024-03-21 kl- 14-55-42-png

Markera elever genom elevimport

För att markera elever för Svenska som andraspråk, utför följande steg:

1. Gå först till administrationsvyn, och välj "Elever".

2. Till höger klickar du på knappen "EXPORTERA ELEVER". Då laddas en excel fil ner med klassens eller skolans elever.

3. När du laddat ner Excel-mallen kan du öppna för redigering.

4. I kolumnen för SVA, markera "Ja" för relevanta elever. Standard är "Nej".

image-png-Mar-21-2024-01-22-38-3783-PM
  5. Spara mallen lokalt, återvänd till portalen och importera Excel-filen till portalen.

6. Slutför validering och spara ändringarna.

Om du behöver en mer detaljerad guide för import av elever: Importera klasser och elever till Lexploreportalen

Markera elever genom automatisk synkronisering

Om Eventful eller Wonde används för synkronisering av elever kommer information om Svenska som andraspråk att importeras automatiskt. För Eventful måste funktionen aktiveras i deras system.