Inspelningar som saknar ljud

Om du gjort en inspelning som saknar ljud kan du komma tillrätta med det genom att ändra ljud- och mikrofroninställningar på din laptop/pc.

Mikrofoninställningarna hanteras olika för olika datorer. En del har en separat tangent för att slå på och av mikrofonen medan andra kräver att man går via inställningarna för Windows.

Om datorn har en separat tangent för ljud kan det se ut som nedan, på andra datorer ligger den på andra tangenter. Så första steget blir att se efter så inte denna knapp råkat tryckas ner och därmed inaktiverat mikrofonen.

Funktionstangenten F4 LED-lampan lyser alltid även om den trycks in på  vissa Latitude-system | Dell Sverige

Ändra ljudinställning via datorns inställning:

1. Gå in på inställningar och system
  2. Välj ”Ljud”
  3. ”Ljud på kontrollpanelen” – finns till höger på skärmen med blå text
  4. ”Inspelning” eller ”Avancerat”
  5. ”Inspelning”
  6. ”Mikrofon”
  7. ”Egenskaper”
  8. Här skiljer det sig åt, kan vara något av alternativen ”Förbättringar” (klicka ur riktat ljud) eller ”Avancerat” (klicka ur ”aktivera förbättrat ljud”)

Om du har ovan inställningar redan aktiverade så kan lösningen istället vara att du aktiverar dessa, dvs , klickar i alternativet avancerat ljud/riktat ljud.

En annan rekommendation är också att se efter om något annat program som också kräver åtkomst till datorns mikrofon har varit igång samtidigt som en screening genomförts, exempelvis Microsoft teams eller liknande. Stäng ner sådana program medan screening genomförs.

Det kan också vara så att en trådlös enhet, exempelvis airpods, är länkat till laptop via bluetooth och blockerar ljudupptagning från laptopens egna mikrofon.

Kom ihåg att resultatet av en inspelning inte påverkas om ljudet råkat vara avstängt. Analysen görs från ögonrörelserna och svaret på frågorna.

Här kan du också titta på en film som förklarar eventuella problem med ljudet: